Συνταγές με κέφι

συνταγές μαγειρικής αγαπημένες

Γλυκιά κολοκυθόπιτα (Πετρετζίκης)

  Γλυκά

Η πιο ιδιαίτερη πίτα, γλυκιά κολοκυθόπιτα. Διαβάστε τις οδηγίες βήμα βήμα.

Διαβάστε τη συνταγή για την γλυκιά κολοκυθόπιτα:

Εκτέλεση: 30 λεπτά

Μερίδες: Οικογενειακή

Υλικά συνταγής:

  • 1 συσκευασία χοντρό φύλλο για πίτες (γίνεται και με σφολιάτα)
  • 2,5 κιλά κίτρινη κολοκύθα (σε φέτες με την φλούδα)
  • 100 ml γάλα φρέσκο
  • 5 αυγά
  • 1 φλ. τσαγιού ρύζι γλασέ
  • 400 γρ. ή και παραπάνω ζάχαρη (αναλόγως το πόσο γλυκιά την θέλουμε)
  • 2-3 κ.σ. βούτυρο λιωμένο
  • 60 γρ. αλεύρι
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 βανίλια
  • λίγο κανέλα
  • ½ κ.γ. σκόνη τζίντζερ
  • ¼ κ.γ. σκόνη γαρύφαλλο
  • Εκτέλεση:

    1. Καθαρίζουμε και κόβουμε την κολοκύθα σε κύβους 2 εκ. και τους βάζουμε στο multi όπου τους σπάμε σε τρίμματα αλλά προσοχή, δεν κάνουμε την κολοκύθα πουρέ.

    2. Σε μία κατσαρόλα σχετικά μεγάλη, βάζουμε νερό λίγο πιο πάνω από την μέση να ζεσταίνεται.

    3. Λίγο πριν αρχίσει να βράσει, ρίχνουμε την τριμμένη κολοκύθα και την αφήνουμε να βράσει, ανακατεύοντας αραιά και που, για περίπου 10 – 15 λεπτά .

    4. Θέλουμε να μαλακώσει η κολοκύθα αλλά να μην γίνει πουρές.

    5. Σε ένα κατσαρολάκι με μπόλικο νερό, ταυτόχρονα για να γλυτώσουμε χρόνο, βράζουμε το ρύζι για 8 λεπτά και το σουρώνουμε.

    6. Όταν είναι έτοιμη η κολοκύθα, την σουρώνουμε σε ένα σουρωτήρι και την πατάμε με μία κουτάλα να φύγουν όλα τα περιττά υγρά.

    7. Στην συνέχεια, στην ίδια κατσαρόλα ξαναβάζουμε με σβηστό το μάτι την κολοκύθα και ρίχνουμε και το ρύζι.

    8. Χτυπάμε τα αυγά με το σύρμα, και τα αναμιγνύουμε με τα υπόλοιπα υλικά.

    9. Προσθέτουμε το γάλα, την ζάχαρη, το αλάτι – πιπέρι, την βανίλια και την κανέλα.

    10. Συνεχίζουμε με το βούτυρο και τελευταίο προσθέτουμε το αλεύρι. Αν νομίζουμε πως είναι νερουλό το μείγμα, τότε προσθέτουμε λίγο ακόμη αλεύρι.

    11. Στο ταψί βάζουμε τα 4 φύλλα κάτω, αφού τα λαδώσουμε καλά το κάθε ένα και έπειτα ρίχνουμε το μείγμα της κολοκύθας και στο τέλος βάζουμε άλλα τρία φύλλα καλά λαδωμένα επίσης.

    12. Με ένα μαχαίρι χαράζουμε τα κομμάτια και την βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.

    13. Ψήνουμε για περίπου μία ώρα, μέχρι να πάρει καλό χρώμα.

    14. Σερβίρουμε με άχνη ζάχαρη και κανέλα.

    Αφήστε μια απάντηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *