Συνταγές με κέφι

συνταγές μαγειρικής αγαπημένες

Γιορτινό σοκολατόψωμο στεφάνι

  Γλυκά

Πρωτότυπη ιδέα για το γιορτινό μας τραπέζι, για τα χριστούγεννα ή την πρωτοχρονιά, μια συνταγή για σοκολατόψωμο στεφάνι. Απολαυστικό!

Διαβάστε τη συνταγή Γιορτινό σοκολατόψωμο στεφάνι:

Προετοιμασία: 30 λεπτά

Αναμονή: 1 ώρα

Ψήσιμο: 35-40 λεπτά

Υλικά:

Για τη ζύμη:

  • 700-750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 αυγά
  • 60 γρ. μαργαρίνη λιωμένη, κρύα
  • 200 γρ. γάλα
  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά
  • 3 κ.σ. ζάχαρη
  • 1/2 φλ. νερό χλιαρό

Για τη γέμιση:

  • 400 γρ. κουβερτούρα τριμμένη
  • 1 1/2 φλ. φουντούκια, καβουρδισμένα και χονδροτριμμένα
  • 3 κ.σ. μέλι

Για την επάλειψη:

  • 2 κ.σ. άχνη ζάχαρη
  • 1 κ.σ. χυμός από λεμόνι

Εκτέλεση:

1. Διαλύουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη στο χλιαρό νερό και την αφήνουμε να φουσκώσει 4-5′. Στο μεταξύ χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά να αφρατέψουν.

2. Προσθέτουμε τη μαργαρίνη, το γάλα και το μείγμα της μαγιάς.

3. Προσθέτουμε το αλεύρι λίγο λίγο και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακή και ελαστική που να μην κολλάει στα χέρια (αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμα).

4. Τη βάζουμε σε λαδωμένο μπολ, λαδώνουμε την επιφάνειά της, τη σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί (περίπου 1 ώρα).

5. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190oC. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης και αφήνουμε στην άκρη.

6. Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, την ανοίγουμε σε φύλλο ορθογώνιο με πάχος 1 εκ.

7. Απλώνουμε τη γέμιση κατά μήκος της μακρύτερης πλευράς και τυλίγουμε σε ρολό.

8. Με ένα κοφτερό μαχαίρι χωρίς δόντια κόβουμε το ρολό κατά μήκος, αφήνοντας 5-6 εκ. από την άκρη άκοπο. Δημιουργούνται έτσι 2 μπαστούνια και τα πλέκουμε μεταξύ τους σε απλή πλεξούδα.

9. Μεταφέρουμε το ρολό σε φόρμα 22 εκ. στρωμένη με λαδόκολλα και τη γυρνάμε σε στεφάνι, ενώνοντας τις 2 άκρες.

10. Ψήνουμε 35-40′ μέχρι να ροδίσει.

11. Μόλις βγει το γλυκό φτιάχνουμε την επάλειψη και το αλείφουμε ζεστό. Καλή μας όρεξη!

Tip για τη συνταγή Γιορτινό σοκολατόψωμο στεφάνι:

Αν θέλουμε χρησιμοποιούμε μαγιά στιγμής που δε χρειάζεται φούσκωμα, την ανακατεύουμε απευθείας στο αλεύρι και το προσθέτουμε στη συνταγή.

Η συνταγή είναι της σεφ Ν. Νικολάου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *