Εμπνευσμένη από τη γαλλική κουζίνα, μια πληθωρική συνταγή με πατάτες και μπέικον σκέτος πειρασμός!
Διαβάστε τη συνταγή Πατάτες ογκρατέν:
Προετοιμασία: 20 λεπτά
Ψήσιμο: 25-30 λεπτά
Υλικά για ένα πυρέξ:
- 500-600 γρ. πατάτες
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 150 γρ. μπέικον σε κύβους
- 1 μέτριο κρεμμύδι σε ροδέλες
- 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
- 150 γρ. κασέρι ή λογάδι τριμμένο
- 150 ml κρέμα γάλακτος
Εκτέλεση:
1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180oC.
2. Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε χοντρές ροδέλες και τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό 10-15′ μέχρι να μαλακώσουν (τις δοκιμάζουμε με ένα πιρούνι: πρέπει να τις τρυπά με ευκολία).
3. Σουρώνουμε τις πατάτες και τις αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά (δεν τις πλένουμε με κρύο νερό!).
4. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και σωτάρουμε τα κρεμμύδια.
5. Προσθέτουμε στο τηγάνι το μπέικον και μαγειρεύουμε μέχρι να γίνει τραγανό. Ρίχνουμε το σκόρδο και τις πατάτες και σωτάρουμε 1′ ακόμα. Νοστιμίζουμε με αλάτι-πιπέρι.
6. Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ και στρώνουμε το μείγμα. Απλώνουμε ομοιόμορφα το κασέρι σε όλη την επιφάνεια και περιχύνουμε με την κρέμα γάλακτος.
7. Ψήνουμε για 25-30′ μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. Καλή όρεξη!
Tip για τη συνταγή Πατάτες ογκρατέν:
Σερβίρουμε με μια απλή πράσινη σαλάτα κι έχουμε ένα πλήρες γεύμα!
Αφήστε μια απάντηση