Συνταγές με κέφι

συνταγές μαγειρικής αγαπημένες

Πασχαλινό αχνιστό τσουρέκι

  Γλυκά, Τσουρέκι

Φανταστικά τσουρέκια που θα φτιάχνετε όλο το χρόνο. Διαβάστε τις οδηγίες βήμα βήμα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.

Διαβάστε τη συνταγή για το τσουρέκι:

Χρόνος Προετοιμασίας: 150 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 45 λεπτά

Υλικά συνταγής:

  • 1.400 γραμμ. αλεύρι δυνατό για τσουρέκι, κοσκινισμένο
  • 1½ φλ. τσαγιού βούτυρο γάλακτος
  • 2½ φακελάκια ξερή μαγιά
  • 1 φλ. τσαγιού φρέσκο γάλα
  • 1 φλ. τσαγιού χυμό φρέσκου πορτοκαλιού
  • 2½ φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • 6 αυγά
  • 1 κ.γλ μαχλέπι σε σκόνη
  • 1 κ.γλ κακουλέ σε σκόνη
  • 2 πορτοκάλια (το ξύσμα)
  • αμύγδαλο φιλέ για το πασπάλισμα (προαιρετικά)
  • Εκτέλεση:

    1. Σε μια κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, λιώνουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, ανακατεύοντάς τα. Αποσύρουμε από τη φωτιά.

    2. Προσθέτουμε το χυμό και τα αυγά και χτυπάμε το μείγμα με αυγοδάρτη. Η θερμοκρασία του μείγματος δεν πρέπει να ξεπερνά τους 35οC.

    3. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, τη μαγιά, το μαχλέπι, το κακουλέ και το ξύσμα. Πρόσθετουμε τα υγρά υλικά και με το γάντζο δουλεύουμε τη ζύμη, να αναμειχτεί καλά, περίπου 8΄-10΄. Εάν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο αλεύρι. Tη ζύμη πρέπει να τη σηκώνουμε από το μίξερ και να σηκώνεται όλη μαζί σχηματίζοντας κορδές. Δεν πρέπει να κολλάει στα χέρια και πρέπει να είναι αφράτη και βουτυράτη.

    3. Τη μαζεύουμε σε μπάλα, τη βάζουμε σε λεκάνη, τη σκεπάζουμε καλά και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο από 1 ώρα έως 2 ώρες, ανάλογα με τη θερμοκρασία του χώρου. Για να δούμε ότι η ζύμη έχει φουσκώσει σωστά, την πατάμε με το δάχτυλό μας και το βαθούλωμα πρέπει να παραμένει. Αφού φουσκώσει η ζύμη, τη βγάζουμε στον πάγκο και τη ζυμώνουμε ελαφρά, να ξεφουσκώσει.

    4. Την χωρίζουμε σε τρία κομμάτια. Κάθε κομμάτι ζύμης το χωρίζουμε σε τρία μέρη. Πλάθουμε τρία φιτίλια και τα πλέκουμε σε κοτσίδα. Μπήγουμε την ένωση κάτω από το τσουρέκι. Ομοίως φτιάχνουμε και τα άλλα δύο τσουρέκια.

    5. Τα βάζουμε σε βουτυρωμένες λαμαρίνες ή στρωμένες με λαδόκολλα. Τα σκεπάζουμε καλά με πετσέτες, να μην ξεραθούν. Αφήνουμε απόσταση μεταξύ τους γιατί φουσκώνουν. Τα αφήνουμε να διπλασιαστούν σε όγκο.

    6. Αφού φουσκώσουν τα αλείφουμε με αυγό και ζάχαρη (χτυπάμε αυγό, λίγο νερό και ζάχαρη). Επειδή με το άλειμμα συρρικνώνονται ελαφρά, τα αφήνουμε 10΄-15΄ να φουσκώσει ξανά η επιφάνειά τους.

    7. Πασπαλίζουμε το αμύγδαλο (αν βάλουμε). Τα φουρνίζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160οC, στον αέρα, και τα ψήνουμε για περίπου 45΄ να ροδίσουν.

    Η πρότασή μου:

    Αφού ψηθούν, αν θέλουμε, τα βουτάμε σε λιωμένη σοκολάτα. Επίσης, μπορούμε, αφού ψηθούν, να τα αλείψουμε με λιωμένο βούτυρο όσο είναι ζεστά για να διατηρηθούν μαλακά. Μόλις κρυώσουν καλά τα τυλίγουμε με μεμβράνη για να παραμείνουν μαλακά.

    Αφήστε μια απάντηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *