Συνταγές με κέφι

συνταγές μαγειρικής αγαπημένες

Μπακαλιαροκροκέτες με μπίρα και σκορδαλιά (Μπαρμπαρίγου)

  Μπακαλιάρος, Ψάρι

Φανταστικές μπακαλιαροκροκέτες, πεντανόστιµες και τραγανές. Διαλέξτε παχιά φιλέτα παστού μπακαλιάρου και αφαιρέστε την πέτσα και τα σκληρά μέρη. Μουσκέψτε τα σε μπολ µε νερό που να τα σκεπάζει. Αλλάζετε συχνά το νερό ώστε να ξαλµυρίσει γρήγορα και να φουσκώσει η σάρκα του. Ο συνδυασμός µε τη σκορδαλιά είναι απλά τέλειος!

Διαβάστε τη συνταγή για τις μπακαλιαροκροκέτες και τη σκορδαλιά:

Μερίδες: 8

Υλικά συνταγής:

Για τις μπακαλιαροκροκέτες:

  • 500 γραµµ. ξαλµυρισµένος και καθαρισμένος μπακαλιάρος
  • 2 ξερά κρεµµύδια τριµµένα
  • 4-5 φρέσκα κρεµµυδάκια ψιλοκοµµένα
  • 1 αυγό
  • 1/2 ματσάκι άνηθος ψιλοκοµµένος
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 1 κουτάκι (330 ml) μπίρα
  • 250 γραµµ. αλεύρι που φουσκώνει µόνο του
  • μπόλικο φρέσκο πιπέρι
  • Για τη σκορδαλιά:

  • 6-7 πατάτες
  • 5 σκελίδες σκόρδο
  • 1/2 λεμόνι (χυμός)
  • 3 κ.σ. ξίδι από κρασί
  • 1½ φλ. τσαγιού (στο 1½ φλ. υπολογίστε μισή ποσότητα από το κάθε λάδι)
  • ελαιόλαδο και σπορέλαιο
  • αλάτι
  • 1 αυγό
  • Εκτέλεση

    Για τις μπακαλιαροκροκέτες:

    1. Με τα δάχτυλα μαδάμε τον ξαλµυρισµένο και καθαρισμένο μπακαλιάρο σε ίνες. Τον βάζουμε σε µπολ. Ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και τελευταίο προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε πολύ καλά τα υλικά, να αναδειχθεί ο χυλός. Αφήνουμε το μείγμα σκεπασμένο για 20΄, να ενωθούν οι γεύσεις.

    2. Βρέχουμε ένα κουτάλι σε νερό και παίρνουμε κουταλιά κουταλιά από το μείγμα. Τις ρίχνουμε σε καυτό ελαιόλαδο και τηγανίζουμε για 2΄ από κάθε πλευρά τις κροκέτες, μέχρι να ροδίσουν. Τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί, να στραγγίσουν. Σερβίρουμε µε σκορδαλιά. Σε περίοδο νηστείας αφαιρούµε το αυγό.

    Για τη σκορδαλιά:

    1. Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τις πατάτες σε καρέ. Τις βράζουμε για περίπου 20΄, να μαλακώσουν. Τις στραγγίζουμε και τις ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ µε τους κόφτες ή στο μπλέντερ.

    2. Πολτοποιούμε τις πατάτες όσο ακόμα είναι καυτές. Προσθέτουμε το αλάτι, το σκόρδο, το λεμόνι και το ξίδι.

    3. Με το μίξερ σε λειτουργία, λίγο λίγο, µε ροή κλωστής, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και στη συνέχεια το αυγό (συνεχίζοντας το χτύπημα). Η σκορδαλιά γίνεται κάτασπρη από το αυγό και αφράτη σαν μους.

    Αφήστε μια απάντηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *