Συνταγές με κέφι

συνταγές μαγειρικής αγαπημένες

Μακαρόνοπιτα Χριστουγέννων (Μπαρμπαρίγου)

  Ζυμαρικά, Πένες

Νόστιμη γιορτινή μακαρονόπιτα Χριστουγέννων. Διαβάστε τις οδηγίες βήμα βήμα για τη συνταγή της μακαρονόπιτας από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.

Διαβάστε τη συνταγή για τη μακαρονόπιτα:

Υλικά:

Για τη μπεσαμέλ με τυρί

  • 100 γρ. βούτυρο
  • 100 γρ. αλεύρι
  • 1 λίτρο γάλα
  • 1/2 κρεμμύδι
  • 2 γαρίφαλα
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 2 αβγά
  • 1 φλ. κεφαλοτύρι
  • λευκό πιπέρι
  • αλάτι
  • Για τη σάλτσα κιμά

  • ελαιόλαδο
  • 500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 1 καρότο τριμμένο
  • 400 γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες φρέσκες ή κονκασέ
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 9 φύλλα κρούστας
  • λίγο ελαιόλαδο για φύλλα
  • 500 γρ. πένες η κοφτό μακαρόνι
  • Εκτέλεση

    Για τη μπεσαμέλ

    1. Καρφώνουμε τα γαρίφαλα στο κρεμμύδι και το βάζουμε με το γάλα σε κατσαρόλα πάνω σε μέτρια φωτιά, να ζεσταθούν. Σε κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το αλεύρι και με σύρμα ανακατεύουμε για λίγα λεπτά να ψηθεί το αλεύρι.

    2. Αφαιρούμε το κρεμμύδι από το γάλα και αποσύρουμε την κατσαρόλα με το ρου (αλεύρι – βούτυρο) από τη φωτιά. Ρίχνουμε μέσα λίγο ζεστό γάλα και με σύρμα ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί το αλεύρι. Προσθέτουμε και το υπόλοιπο γάλα. Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και αφήνουμε την κρέμα να δέσει και να πήξει ανακατεύοντας τακτικά με το σύρμα. Αλατοπιπερώνουμε και τρίβουμε λίγο μοσχοκάρυδο.

    3. Η προσθήκη αβγών και τυριού σε αυτή τη σάλτσα μας δίνει τη σάλτσα μορνέ. Η μπεσαμέλ διατηρείται στο ψυγείο για 2-3 μέρες, αρκεί να είναι πολύ καλά σκεπασμένη.

    Γίνεται: 1 δόση για ένα μεγάλο ταψί.

    Για τη σάλτσα κιμά

    1. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε τον κιμά για λίγα λεπτά να αλλάξει χρώμα και να ψηθεί. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το καρότο και αφήνουμε να μαραθούν για 3-4′. Προσθέτουμε τις ντομάτες, τα μπαχαρικά, τη ζάχαρη και αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε τον κιμά να ψηθεί και να πιει όλα τα υγρά του. Να στεγνώσει καλά.

    2. Βράζουμε τα ζυμαρικά και τα στραγγίζουμε. Τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε τη μισή κρέμα και τον κιμά. Ανακατεύουμε καλά να ρουφήξουν τα ζυμαρικά. Βουτυρώνουμε μεγάλο ταψί και απλώνουμε ακτινωτά 6 φύλλα κρούστα λαδώνοντας τα ενδιάμεσα. Βάζουμε τα μισά ζυμαρικά , καλύπτουμε με την υπόλοιπη κρέμα και προσθέτουμε τα υπόλοιπα ζυμαρικά.

    3. Γυρίζουμε τα φύλλα προς τα μέσα. Σκεπάζουμε την Μακαρονόπιτα με τα υπόλοιπα φύλλα, αφού τα λαδώσουμε ενδιάμεσα.

    4. Χαράζουμε την επιφάνεια. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για 50′ με 1 ώρα να ροδίσει καλά. Τη σερβίρουμε ζέστη.

    Αφήστε μια απάντηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *