Συνταγές με κέφι

συνταγές μαγειρικής αγαπημένες

Σπιτική στριφτόπιτα με φέτα και πιπεριές (Μπαρμπαρίγου)

  Πίτες, Πίτες / Τάρτες / Πίτσα / Σουφλέ

Νόστιμη σπιτική στριφτή πίτα με φέτα και πιπεριές. Διαβάστε τις οδηγίες βήμα βήμα της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου για τη νόστιμη στριφτόπιτα με φέτα και πιπεριές.

Διαβάστε τη συνταγή για τη στριφτόπιτα με φέτα και πιπεριές:

Προετοιμασία: 40 λεπτά

Αναμονή: 30 λεπτά

Ψήσιμο: 35 – 40 λεπτά

Υλικά:

  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 4 χρωματιστές πιπεριές κομμένες σε λεπτές φέτες
  • 200 γραμμ. φέτα
  • 200 γραμμ. ανθότυρο
  • 2 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για το χωριάτικο φύλλο για πίτα

  • 500 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. ξίδι
  • 4 κ.σ. ούζο
  • 1 κ.γλ. αλάτι
  • Νερό χλιαρό όσο πάρει (περίπου 1½ ποτήρι)
  • Αλεύρι για το άνοιγμα του φύλλου
  • Λίγο ελαιόλαδο για την πίτα

Εκτέλεση

1. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αλάτι σε μπολ. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τρίβουμε με τα δάχτυλα να βραχεί το αλεύρι. Όσο περισσότερη ώρα αφήσουμε το ελαιόλαδο να ποτήσει το αλεύρι, τόσο πιο ωραίο θα γίνει το φύλλο μας. Κάνουμε λακκούβα στη μέση και προσθέτουμε το ξίδι, το ούζο και λίγο λίγο το νερό ζυμώνοντας συγχρόνως.

2. Στο τέλος η ζύμη πρέπει να είναι απαλή και εύπλαστη χωρίς να κολλάει στα χέρια. Την καλύπτουμε καλά να μην πετσιάσει και την αφήνουμε να ξεκουραστεί το λιγότερο για 30΄. Όσο πιο πολύ ξεκουράζουμε τη ζύμη, τόσο πιο καλά αναπτύσσεται η γλουτένη (το πλέγμα που δένει τα συστατικά του ζυμαριού και βοηθά στο να ανοίγει καλύτερα το φύλλο).

Ετοιμάζουμε τη γέμιση

3. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε πλασοτέ κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι και σοτάρουμε τα ξερά κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά, για 8΄-10΄ (χωρίς να πάρουν χρώμα). Προσθέτουμε τις πιπεριές και συνεχίζουμε για λίγα λεπτά μέχρι να μαλακώσουν οι πιπεριές ελαφρά, για 5΄-6΄. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφού κρυώσει ελαφρά η γέμιση, προσθέτουμε τα θρυμματισμένα τυριά, τρίβουμε μπόλικο πιπέρι και προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά. Ανακατεύουμε πολύ καλά.

4. Η γέμιση δεν πρέπει να είναι ζεστή! Την αφήνουμε να κρυώσει τελείως. Αφού γίνει το φύλλο, το χωρίζουμε σε 4 ίσα μέρη και ανοίγουμε 4 λεπτά φύλλα στρογγυλά. Ρίχνουμε σε όλο τον κύκλο–επιφάνεια του φύλλου, εκτός από το κέντρο του, λίγη από τη γέμιση. Ραντίζουμε ελάχιστο ελαιόλαδο. Διπλώνουμε προς τα μέσα τη μια πλευρά του φύλλου κατά 1/4.

5. Το ίδιο κάνουμε και από την ακριβώς απέναντι πλευρά. Τώρα έχουμε ένα παραλληλόγραμμο φύλλο, το οποίο στρίβουμε σε σπείρα. Όμοια ετοιμάζουμε και τις άλλες τρεις στριφτόπιτες. Εναλλακτικά μπορούμε να κάνουμε έναν μεγάλο σαλίγκαρο σε ταψί, δηλαδή συνεχόμενο. Λαδώνουμε ελαφρά το ταψί. Ακουμπάμε τις πίτες, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 180 C, για 35΄-40΄, μέχρι να ροδίσουν. Μπορούμε και να τις τηγανίσουμε για λίγα λεπτά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *