Συνταγές με κέφι

συνταγές μαγειρικής αγαπημένες

Αφράτο σπιτικό ψωμί με σκόρδο, μυρωδικά και παρμεζάνα

  Ψωμί

Μυρωδάτο σπιτικό ψωμί με παρμεζάνα και πολλά αρωματικά. Η συνταγή θέλει το χρόνο της, αλλά αξίζει τον κόπο!

Διαβάστε τη συνταγή Αφράτο σπιτικό ψωμί με σκόρδο, μυρωδικά και παρμεζάνα:

Προετοιμασία: 20 λεπτά

Αναμονή: 1.30 ώρα

Ψήσιμο: 30-40 λεπτά

Υλικά:

  • 3 3/4 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 1/2 κ.σ. αλάτι
  • 1 φλ. ζεστό γάλα πλήρες
  • 1/3 φλ. ζεστό νερό
  • 2 κ.σ. βούτυρο ανάλατο, λιωμένο
  • 3 κ.σ. μέλι
  • 1 φακελάκι (περίπου 2 1/4 κ.γλ.) μαγιά στιγμής

Για την επικάλυψη:

  • 1/4 κ.γλ. από κάθε μυρωδικό: μαϊντανός, άνηθος, θυμάρι, βασιλικός, δεντρολίβανο
  • 1/2 φλ. παρμεζάνα τριμμένη
  • 1/2 φλ. βούτυρο ανάλατο λιωμένο
  • 2 κ.γλ. σκόρδο

Εκτέλεση:

1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 60oC και μόλις αποκτήσει την επιθυμητή θερμοκρασία τον σβήνουμε και αφήνουμε αναμμένο το φωτάκι.

2. Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ ή σε ένα μεγάλο μπολ τα 3 1/2 φλ. από το αλεύρι και το αλάτι. Σε άλλο μπολ αναμιγνύουμε το γάλα, το νερό το βούτυρο, το μέλι και τη μαγιά.

3. Προσθέτουμε σταδιακά στον κάδο του μίξερ το μείγμα των υγρών και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε νερό ή λίγο αλεύρι ακόμη και ανακατεύουμε με τον γάντζο μέχρι να έχουμε μια λεία και ομοιογενή ζύμη.

4. Ζυμώνουμε με τα χέρια για λίγο τη ζύμη, τη βάζουμε σε μπολ και τη σκεπάζουμε με μεμβράνη.

5. Βάζουμε το ζυμάρι στο ζεστό φούρνο και αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 40′.

6. Ετοιμάζουμε στο μεταξύ την επικάλυψη, βάζοντας το βούτυρο και το σκόρδο σε ένα μπολ και τα μυρωδικά και το τυρί σε ένα άλλο.

7. Όταν φουσκώσει η ζύμη τη χωρίζουμε σε μπαλάκια. Τα περνάμε πρώτα από το μείγμα βουτύρου και μετά από το μείγμα μυρωδικών.

8. Τοποθετούμε τα ψωμάκια σε λαδωμένο ταψί και αφήνουμε να διπλασιαστούν σε όγκο.

9. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180oC για 35-40′ μέχρι να ροδίσουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *