Συνταγές με κέφι

συνταγές μαγειρικής αγαπημένες

Βασιλόπιτα Πολίτικη Τσουρέκι

  Βασιλόπιτα, Γλυκά

Συνταγές για βασιλόπιτα υπάρχουν πολλές. Άλλες είναι σαν τσουρέκι, άλλες σαν κέικ και άλλες είναι σαν τσουρεκοκέικ.

Η συνταγή βασιλόπιτας παρακάτω είναι πολίτικη βασιλόπιτα. Είναι φανταστική και δεν μένει ούτε ψίχουλο!

Υλικά για Βασιλόπιτα Πολίτικη:

  • 60 γραμ. φρέσκια μαγιά
  • 1 kg αλεύρι extra δυνατό για τσουρέκια (και λίγο ακόμη)
  • 250 γραμ. βούτυρο αγελαδινό
  • 100 γραμ. μαργαρίνη
  • 2 κ.γλ. μαχλέπι κοπανισμένο
  • 1 κ.γλ. κακουλέ κοπανισμένο
  • 1 φλυτζανάκι του καφέ, ρόφημα από γλυκάνισο
  • 300 γραμ. ζάχαρη
  • 5 μεσαία αυγά
  • 200 γραμ. γάλα
  • 1/2 κ.γλ. αλάτι
  • 2 βανίλιες
  • 1 κρόκο αυγού για την επάλειψη
  • ελάχιστο γάλα

Εκτέλεση για Βασιλόπιτα Πολίτικη:

1. Ζεσταίνουμε το γάλα ελαφρά, να είναι χλιαρό προς ζεστό και όχι καυτό, για να μην μας κόψει η μαγιά. (Δοκιμάζουμε με το δάχτυλό μας κι αν αντέχουμε μετρώντας μέχρι το 10 είναι εντάξει).

2. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το γάλα και διαλύουμε τη μαγιά καλά. Προσθέτουμε 2 κ.σ. ζάχαρη και 4 γεμάτες κ.σ. από το αλεύρι.

3. Ανακατεύουμε καλά να ενωθούν τα υλικά και σκεπάζουμε με μεμβράνη. Αφήνουμε σε ζεστό μέρος, να διπλασιαστεί σε όγκο.

4. Χτυπάμε σε γουδί το μαχλέπι και τους σπόρους κακουλέ καθαρισμένους από τα τσόφλια τους. Φτιάχνουμε το ρόφημα γλυκάνισου, βάζοντας σε καυτό νερό ένα φακελάκι γλυκάνισου. Το αφήνουμε να σκουρύνει αρκετά.

4. Σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο και τη μαργαρίνη μέχρι να λιώσουν και τα διατηρούμε ζεστά (όχι να βράσουν).

5. Στον κάδο του μίξερ, ρίχνουμε τη ζάχαρη και τα αυγά. Τ’ αφήνουμε να χτυπηθούν καλά. Κατόπιν, προσθέτουμε τον γλυκάνισο και τα μυρωδικά μαζί με τις βανίλιες.

6. Προσθέτουμε και τη φουσκωμένη μαγιά και συνεχίζουμε απαλά το ανακάτεμα.

7. Μέσα στο αλεύρι, ρίχνουμε το αλάτι και το λιωμένο βούτυρο. Τ’ ανακατεύουμε καλά ώστε να βραχεί όλο το αλεύρι με το βούτυρο. Γίνεται τριφτό το αλεύρι, μην το φοβηθείτε.

8. Καθώς δουλεύει το μίξερ, ρίχνουμε το αλεύρι. Θα το πάρει όλο. Αν δούμε ότι το μείγμα μας κολλάει αρκετά, ρίχνουμε λίγο ακόμη, περισσότερο στο χέρι μας και το ανακατεύουμε απαλά έως ότου μπορέσουμε να το βγάλουμε από τον κάδο του μίξερ. Το ζυμάρι θα πρέπει να είναι πολύ μαλακό.

9. Το τοποθετούμε σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και το τυλίγουμε μερικές φορές. Κατόπιν το βάζουμε σε ελαφρά βουτυρωμένη λεκάνη και το σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 1 1/2 ώρα.

10. Στη συνέχεια, στρώνουμε σε ένα ταψί διαμ. 36 εκατ. λαδόκολλα. Τα τοιχώματα του ταψιού, τα βουτυρώνουμε ελαφρά.

11. Μόλις είναι έτοιμο το ζυμάρι μας φουσκωμένο, το ρίχνουμε μέσα στο ταψί και το πατάμε με το χέρι μας να απλώσει και να πάει παντού ισόπαχα.

12. Το αφήνουμε πάλι σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί, σχεδόν να φτάσει στο χείλος του ταψιού, περίπου 1 1/2 ώρα.

13. Κατόπιν, απαλά το αλείφουμε με αυγό χτυπημένο με λίγο γάλα. Έχουμε ανάψει τον φούρνο να προθερμανθεί στους 175 βαθμούς και όταν είναι έτοιμος, βάζουμε απαλά το ταψί στην μεσαία σχάρα.

14. Το ψήνουμε για 30′ μόνο με την κάτω αντίσταση και μετά για άλλα 15′- 20′ με πάνω κάτω αντιστάσεις. (Αν δεν υπάρχει στην κουζίνα σας, τότε βάζουμε πάνω κάτω αντιστάσεις από την αρχή.)

15. Μόλις ψηθεί, αφήνουμε τη βασιλόπιτα 30΄ περίπου να κρυώσει και την ξεφορμάρουμε προσεκτικά, αφαιρούμε τη λαδόκολλα και βάζουμε το φλουρί.

16. Τη βάζουμε στην πιατέλα και τη στολίζουμε όπως μας αρέσει.

Tip για τη συνταγή Βασιλόπιτα Πολίτικη:

– Το φούσκωμα και στα 3 στάδια, μπορεί να γίνει ως εξής: Ανάβουμε τον φούρνο στους 50 βαθμούς, και μόλις σβήσει το φωτάκι, τον κλείνουμε και τοποθετούμε τη ζύμη. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία, πριν από κάθε φούσκωμα.
– Με τη δόση αυτή γίνεται μία μεγάλη βασιλόπιτα. Εσείς μπορείτε, να τη μοιράσετε τη ζύμη σε 2 μικρότερες.
– Αν επιθυμείτε να στολίσετε τη βασιλόπιτα με αμύγδαλα φιλέ ή να γράψετε τη χρονολογία με αμύγδαλα, θα το κάνετε τη στιγμή που την περνάτε με το αυγό.
– Αν θελήσετε να την καλύψετε με άχνη θα περιμένετε να κρυώσει τελείως.
– Μπορείτε να ψήσετε τη βασιλόπιτα και με αέρα, απλά η θερμακρασία θα είναι στους 160 βαθμούς.

Καλή επιτυχία και καλή χρονιά με μια πεντανόστιμη συνταγή για Βασιλόπιτα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *