Συνταγές με κέφι

συνταγές μαγειρικής αγαπημένες

Φαλάφελ στο φούρνο με σάλτσα ταχίνι

  Ζεστά ορεκτικά, Ορεκτικά

Τα γνωστά ανατολίτικα κεφτεδάκια με λαχανικά και μπαχαρικά, τα φαλάφελ, σ’ αυτή τη συνταγή χωρίς τηγάνισμα, υγιεινά!

Διαβάστε τη συνταγή Φαλάφελ στο φούρνο με σάλτσα ταχίνι:

Προετοιμασία: 15 λεπτά

Ψήσιμο: 30 λεπτά

Υλικά για 3 άτομα:

  • 400 γρ. βρασμένα ρεβύθια, σουρωμένα, σκουπισμένα
  • 50 γρ. φρέσκος αρακάς (προαιρετικά)
  • 25 γρ. φουντούκια τριμμένα (προαιρετικά)
  • 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1 χούφτα φρέσκα μυρωδικά ανάμικτα (δυόσμος, μαϊντανός, ρίγανη)
  • 1/2 κ.γλ. μπούκοβο ή ελάχιστη πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη
  • 1/2 κ.γλ. κύμινο
  • 1/2 κ.γλ. κόλιανδρος σκόνη
  • 1/2 κ.γλ. κανέλα
  • 1/2 κ.γλ. σουμάκ (προαιρετικά)
  • 1 κ.γλ. μέλι
  • χυμός από μισό λεμόνι
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γλ. αλάτι
  • 1/4 κ.γλ. μαύρο πιπέρι
  • καλαμποκάλευρο για πασπάλισμα

Για τη σάλτσα ταχίνι:

  • 125 ml. γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 κ.σ. ταχίνι
  • χυμός από μισό λεμόνι
  • 1 χούφτα φρέσκα μυρωδικά ανάμικτα (δυόσμος, μαϊντανός, ρίγανη)
  • ελάχιστο ελαιόλαδο
  • αλάτι-πιπέρι
  • 1 πρέζα κόλιανδρος
  • 1 πρέζα σουμάκ (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Φτιάχνουμε τη σάλτσα ταχίνι:

1. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ, προσθέτοντας επιπλέον αλάτι-πιπέρι και λεμόνι αν θέλουμε. Αφήνουμε στην άκρη.

Για τα φαλάφελ:

1. Ρίχνουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και τα πολτοποιούμε. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο επιπλέον χυμό λεμόνι.

2. Πλάθουμε φαλάφελ σαν κεφτεδάκια και τα αφήνουμε να σφίξουν στο ψυγείο 30′ ή όσο χρειαστεί.

3. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200oC. Παίρνουμε κάθε φαλάφελ και το περνάμε από το καλαμποκάλευρο ώστε να καλυφθεί από όλες τις πλευρές.

4. Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί με χαρτί ψησίματος, τα αλείφουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο και τα ψήνουμε για 30-35′ μέχρι να ροδίσουν.

5. Σερβίρουμε ζεστά τα φαλάφελ με τη σάλτσα ταχίνι!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *